Friday, October 13, 2017

Review Korean Drama: My Father is Strange

Assalammualaikum and selamat petang, k-poppers sekalian!

Drama My Father is Strange ni bukan meletup macam Descendent of the Sun tu, rating dia pun around 20-30% jek! Aku tau pon sebab colleague aku tgk YouTube sambil gelak-gelak. Satu ketidakpuasan bila orang lain tgk cerita sambil gelak-gelak ni, mesti aku sibuk nak follow jugak.

Drama ni mengisahkan sebuah keluarga yang biasa-biasa taraf hidupnya, parent yang mempunyai seorang anak lelaki dan tiga anak perempuan. Bapanya merupakan pemilik dan tukang masak restoran (kecil) Father's Snack yang kadang-kadang dibantu oleh isteri serta anak-anaknya. Isterinya merupakan ex-nurse sebelum menjadi fully house wife. Anak sulung merupakan anak lelaki jobless, 5 kali gagal amek entrance exam utk jadi gov servant, anak kedua merupakan seorang yang highly well paid lawyer, anak ketiga merupakan seorang intern di syarikat entertainment and yang last merupakan seorang instructor yoga. 

Di bawah merupakan link utk drama tersebut. Worth to watch:


 

 
Watak anak kedua(lawyer)- her flaws, perfection and complexity banyak reflected to myself, that’s why i said this drama is real. Banyak jugak karekter lain yang reflect karekter family ak yang lain.


Apa yang membuatkan aku rasa jalan cerita ni menarik sebab ia mengetengahkan kehidupan sebenar sebuah keluarga yang sederhana taraf hidupnya tinggal tinggal bersama di bandar metropolitan yang ikatan keluarganya sangat utuh dalam menempuhi pelbagai cabaran seperti yang kita selalu hadapi hari-hari. Pendek kata, jalan cerita ni REALISTIK dan sedikit sebanyak mengingatkan aku dengan keluarga aku sebab aku datang dari family yang sederhana, mahukan sesuatu kena berusaha lebih bukan keluarga 'silver spoon' bahkan kebanyakan watak yang dimainkan dalam drama ni juga memberi reflect kepada karekter kami sekeluarga.

Pemacu tunggak dalam utuhnya semangat kekeluargaan dalam drama ini adalah ibu bapa sebagai nakhoda yang mencorakkan masa depan anak-anak. Pentingnya ibu bapa yang cool at the same time tegas yang prihatin dengan masalah anak-anak untuk mewujudkan persekitaran yang positif dan sifat kasih sayang sesama keluarga. Apa masalah yang mereka hadapi akan dibincangkan bersama melibatkan semua ahli keluarga, "Together we are strong". Tapi malangnya, nilai kekeluargaan ini semakin pudar dan perhatian ibu bapa lebih beralih kepada kebendaan melebih perhatian terhadap anak-anak yang membesar. Aku masih lagi mendokong bahawa pendidikan bermula dari rumah. Jadi ibu bapa jangan sewenang-wenangnya menunding jari pada orang lain sekiranya anak melakukan kesalahan. Tilik dari mana silap didikan yang diberikan oleh kalian di rumah.

Kenapa my father is strange, it is because..

“ A father is neither an anchor to hold us back nor a sail to take us there but a guiding light whose love shows us the way”.

Travelog: Kota Kinabalu-Kundasang Trip

Assalammualaikum  and Selamat bercuti, geng!

Actually memang lama berkehendak nak share travelog ngan pembaca sekalian, tapi masa selalu mencemburui aku untuk menaip banyak. Travelog kali ni berjaya di update sebab ada geng dalam percutian kali ni yang a very detailed person, she's the one who did a well written draft vacation and booked all accommodations, May nama dia then dia swuh geng yang lain check and suggest to upgrade. 

As for me, ini adalah kali ke-3 aku kat KK dan trip kali ni adalah trip bersama Geng Lima Bunga without Dibah (May, Aku, Ina and Siti)yang juga merupakan tribute utk percutian yang pertama kami dalam Malaysia bersama-sama naik flight and mungkin yang terakhir sebelum beliau mendirikan rumah tangga Mac tahun depan, Insya Allah. Ini juga adalah pertama kali beliau bersua muka dengan tunang beliau pertama kali selepas bergelar tunang, "how sweet was that?" hehehe. 

Okay, I would like to make it simple and short about our trip itinerary:

9 Ogos 2017
1. Sampai kk (7.30pm)
2. Makan kt area todak (banyak gerai, harga lebih kurang sama. untuk masakan seafood dowg ok tp utk ikan mmg tak kena selera kami sangat)
3. Check in hotel iskandar (bersih dan selesa:4/5)
Seafood kat Todak ni murah. Tapi Lobster dia mahal sikit, nak murah area Tawau (jauh la).

Orang KK panggil sayap ayam madu ( kepak ayam), feymes kat sini.

10 Ogos 2017
1. Breakfast 7.30am
2. Bertolak ke jeti 8 a.m untuk ke pulau (3 pulau : manukan, memutik, sapi. Rekemen beli tiket kat kaunter 10-Island Hop Express. Kalau nak buat aktiviti lain spt Sea walking, zipline and so on survey terus kat kaunter2 yg ada sebab kat pulau nnti lagi mahal harga dowg offer)
3. Balik ke hotel (rest, solat zohor & asar)
4. Makan lokan bakar dan puding kelapa (ptg - if sempat bergantung pada waktu balik dari pulau)
5. Malam makan di rumah member 9 p.m
6. Balik ke hotel (rest, solat maghrib dan isyak)

Ada banyak kaunter untuk kowg pilih pakej Island hop nnti. For suggestion beli kat kaunter 10 tu (Island Hop Express) setakat kami survey tu yang paling baik harga dowg offer. 

1st Island Hop: Pulau Sapi. Laut dia memang cantik and jernih.

Agak disappointed jugak sebab coral and ikan dia dah tak cantik unlike tahun 2012 my last visit. Musnah sebab sea bleaching and barangkali sebab ramai sangat pengunjung kat tepi. But dont worry you can find the best coral view kat tengah2 sedikit, kalau leh snorkeling ke tengah tu berteman la ye atau upah guider.

 Sewa set snorkeling :RM15 bersama life jacket. So siapa yang tak reti berenang jangan risau, sure kan floating punya.

 Parasailing:RM 60/person leh dapat tapi kena berdua ye.

 M was here again! Pulau Mamutik ni la baru aku and Ina dapat tengok coral view cantik hasil kegigihan nak ke tengah sebab cuaca mendung and this is last island hopping kteowg

Our 2nd Island Hopping: Pulau Manukan. Kalau pandai snap shot mmg pulau ni leh dapat moments pic yang awesome.

Siapa yang minat travel tu mesti belajar sikit dapat snap shot yang menarik baru worthy percutian kowg tu. Penting travel buddy kena pandai shot pic okay!

Last shot untuk kowg, hahahah

11 Ogos 2017
1. Check out hotel (5 a.m) 
2. Pergi ke memorial park 
3.  Singgah Kinabalu park sekejap untuk bergambar. Kemudian terus ke dairy farm (anggaran 2jam dalam ni)
4. Lunch (solat zohor & asar)
5. Naik ke Ranau (fish spa Tagal Sg Moroli and hot spring)
6. Check in kiram village (rest)
7. Dinner 8.30pm

Memorial Park, kaki bukit atau entrance/exit bagi hikers yang nak daki Gunung Kinabalu

We will come again Insya Allah as hikers. This time mampu bagi support pada abang2 hikers jek


Desa Dairy Farm a.k.a New Zealand katanya

Kami berempat bersama lembu2 tenusu yang terselindung di balik kami tu 


Viram Village yang berkonsepkan garden cottage ni adalah tempat kami bermalam.

Broccoli Cabin 2 tingkat ni la kami tempat kami bermalam. Ada 2 single bed and 1 queen sized bed. 


Fish Spa Tagal Sg Moroli. Memang drama sangat kat sini, serious aku geli tengok masuk dalam sungai yang banyak ikan saiz besar. 


12 Ogos 2017
1. Check out hotel (7 a.m dan breakfast)
2. Singgah di pasar2 jual sayur/buah (just tengok2 je la apa yg dijual)
3. Turun ke arah KK akan melalui rumah terbalik, 3d muzium dan jambatan tamparuli
4. Sampai bandar KK around 1.30 p.m (lunch, solat zohor & asar)
5. Pergi ke pasar philipines 2.30pm (lebih kurang sejam setengah di sini)
6. Bergerak ke Tanjung Aru (tengok sunset sambil makan2 tepi pantai)
7. Pergi ke Suria Mall (solat maghrib & isyak), lepak food court atas sambil tengok2 pemandangan laut sementara tunggu kol 8.30 p.m
8. Bergerak ke Airport

After check out dr Kiram Village. Nak dapat best shot utk pic yang ada Gunung KK ambil awal pagi sebelum pukul 10.00 am. If terlambat, gunung terlindung awan.

Breakfast kat Sabah Tea Plantation view mengadap Gunung KK. Ktewog order tea yang bermacam jenis dengan Scone.

Nasi linopot ni orang local nyer makanan bekpes. Ktewog beli kat gerai berhampiran dengan Kiram village. Harga RM2 (nasi dijual berasingan ngan lauk sayur tu)

Rumah terbalik dan sejarah nya.

Best Shot yang leh dapat


Harga-harga bayaran: 

A) Kereta : rm250/4 (rm62.50)

B) Hotel Iskandar KK : rm200/4 (rm50)

C) Kiram village kundasang : rm150/4 (rm37.50)

D) Pulau: 
1. Yuran pintu masuk rm1
2. Jeti tax and entrance fees rm7.63
3. 1 pulau rm22, tambahan setiap satu pulau lagi rm15 (2 pulau : rm 37, 3 pulau: rm50)
4. Sewa set barang snorkeling : rm15
     * Banana boat (rm35/pax) min 3-4 orang, parasailing (rm75/pax) min 2 orang, flyfish (rm75/pax), jet ski (rm190/ unit/30mnt), sea walking (rm180/30mnt/pax)

E) Kinabalu park : rm3 

F) Dairy farm: rm5

G) Kundasang memorial park: rm2

H) Tagal Sg Moroli fish spa : rm5 (rendam kaki shja)

I) Sabah tea plantation : percuma kecuali lawatan ke kilang dikenakan bayaran rm10

J) Rumah terbalik : rm10.60 dan 3d museum : rm24.40. Kombo : rm31.80 *suggest masuk rumah terbalik shja

K) Jambatan tamparuli : free

*kalau ada masa di Ranau boleh singgah ke strawberry park Mesilau : rm3

Hopefully, sedikit sebanyak dapat bantu persediaan percutian kowg ke Kota Kinabalu nanti. Diingatkan kalau ada pasport, bawak pasport lebih convenience if tak nnti masa kat imigresen airport KK kowg akan terima resit masuk Sabah, please keep it until kowg punya flight return back ke semenanjung tau kene return balik that resit to imigresen kaunter.
Have a safe journey? >_<

Tuesday, August 22, 2017

For Fun: 10 Tanda Kalau Anda Tergolong Dalam Orang Ber-IQ Tinggi

Aku terjumpa ni masa tengah scroll FB aku. Meh tgk aku ni tergolong tak dalam golongan ni sebab setiap kali buat IQ test aku selalu dapat tinggi, orang keliling aku pon cakap benda yang sama, siap suruk masuk clever girl lagi. Sorry to say, IQ tinggi tp EQ rendah pon tak awesome gak, kene seimbang.

OK meh tgk kalau betul aku ada tanda2 orang IQ tinggi ke idok, hehehe:

1)Suka tersenyum sendirian
Yang ni mmg ak selalu buat sebab aku ni jenis mudah terhibur dengan gelagat orang sekeliling. Just by looking their behaviour pon aku dah terhibur.

2)Mudah untuk merasa bosan
Yang ni mmg ak tak leh elakkan, walupun aku cepat rasa bosan tapi aku sentiasa adakan pelan kedua, ketiga dan seterusnya utk elakkan aku rasa bosan. Bukan susah pon, dengar music, melukis, tgk movie, on internet, main game and writing blog of course. Kalau cpt rasa bosan ngan orang biasanya aku akan elakkan jumpa orang yang membosankan tu, hahahha

3)Tidak suka jadi terkenal
Hurm, yang ni pon betul gak. Tapi,orang lain yang suka buat aku terkenal sebab aku pon tak tau apa tarikan aku yang buat orang lain suka men'terkenal'kan aku. I cant blame my aura though

4) Suka tidur lewat malam
Up until my Degree, waktu tidur ak mesti 10-11 mlm la paling lewat. Lebih daripada waktu tu, kalau masih group discussion or meeting masih hold lg, aku dah mula tunjuk perasaan. mungkin sebab guna otak overdosed waktu siang, so I really need to rest at that time. After degree bila sambung phd, mmg ssh nak tido ikut usual time, tp bile otak aku dah penat, aku terus tido tak kisah la kul bpe skali pon. Bahayanya kalau aku dah penat sangat and tgh drive, mungkin aku leh terlelap. Dah 2 kali happen tp Allah panjangkan nyawa aku untuk tersedar sebelum crashed. Alhamdulillah.

5) Dilihat aneh
yang ni aku tak leh nak jawab sebab aneh ni adalah terma yang bergantung pada orang. Yang aku tahu, aku ni sedikit berlainan dari orang normal. I just cant be just normal. Cara aku fikir len dari normal people, sbb tu kadang orang selalu anggap aku degil and always want to win. (my bad, mungkin cara aku expressed kan sesuatu tu lain kot)

6) Confident level yang tinggi
Bagi aku confident adalah pakaian yang paling penting dalam mencerminkan diri ko in and out. That's it. Sebab tu walaupun aku dalam keadaan nervous untuk buat presentation or interview, people always see me as confident person, that's the secret!

7)Sukar untuk menghargai orang lain
Nope. Aku jenis orang yang sangat mudah appreciate orang lain. Tapi aku susah untuk compliment orang lain unless orang tersebut betul2 inspired aku.

8)Sukar untuk dipengaruhi.
Aku jenis pendengar tapi agak sukar untuk terima apa yang didengar bulat2 lantas sukar untuk orang pengaruhi. Sebab tu orang kata aku ni keras kepala la keras hati la. it's so lay, as long as aku tak susahkan orang and I am happy, i am just perfectly fine with it

9) Suka bercakap bersendirian
Yes, I have kind of this habit.Kalau tak bercakap secara verbally, otak aku sentiasa ligat berkata-kata. Even my body pon tak terkejar dengan kepantas otak aku berkata2, haish 😆

10) Berbicara dalam bahasa mudah
I prefer to say so. Tapi orang keliling tak semua yang mudah faham apa yang aku cuba sampai kan. Hanya a few of people that I can count, ccan easily understand what I am going to say without elaborate more. Sebab tu tak semua orang yang aku boleh cakap lama dan panjang. 

Jadi adakah aku orang yang ber"IQ" tinggi? 
As I said before, this is just for fun. 
Seimbang kan IQ and EQ yang penting kan, baru leh jadi orang minda kelas pertama!

6)

Friday, July 21, 2017

Choices in Life That You Will Never Regret

You might be agree with me about the choices in life that you will never regret. "Live to the fullest", people say:

⇒ Express your real feelings even if you are scared or uncomfortable
⇒ Stop trying to change the significant people in your life. Instead, accept and love them as they are
⇒ Acknowledge mistakes and ask for forgiveness
⇒ When something you working on is not working out, try to talk with other people, don't keep by yourself. Different people, different thoughts, approaches and outcomes
⇒ Give away the clothes you haven't worn in the last year
⇒ Stop gossiping about others
⇒ Come home from work early to spend time with your family. Have conversation with them please
⇒ Do the things you've been dreaming about for years
⇒ Learn a new skill every year
⇒ Give a warm smile and a dollar to the homeless guy on the street (even if you aren't sure how the dollar will be spent)
⇒ Let go of a relationship that is draining you or causing heartache
⇒ Learn to meditate and practice meditation regularly (reciting Al-Quran is one of the best meditation)
⇒ Go to bed earlier and get up earlier
⇒ Tell the truth even when it is embarrassing or difficult for you
⇒ Say "I Love You" esp to your family or lover or partner every single day
⇒ Let go of grudges and anger as quickly as possible and be quick to forgive
⇒ Take the job you love, even if it pays you less
⇒ Be appropriately honest with the love one (family, children and closed friend)
⇒ Spend less on material things so can afford more experiences
⇒ Take a stand for something you know is right, even if it's unpopular
⇒ Allow yourself to be silly, goofy and carefree
⇒ Care less about what others think of you
⇒ Take a few moments every day to acknowledge and reflect on the good in your life
⇒ Say YES when you mean YES and NO when you mean NO
⇒ Plan in advance for something fun to do on the weekend
⇒ Plan and take the trip when you need one
⇒ Spend time with people in the generation behind you and learn from them
⇒ Say YES when someone needs your time, support or a helping hand. Remember now it's his/her, some other time it might be you
⇒ Don't stop playing, it make your youth and happy
⇒ Don't argue about politics or religion
⇒ Accept failure as a step in learning rather than an end result or life sentence
⇒ Clean dishes and keep your kitchen clean before you go to the bed
⇒ Learn to enjoy your own company

(compilation of my preference and satisfaction, it might be different to yours. But most of the listed above you will come to agree with me ^__^


Wednesday, July 19, 2017

Reason I hate to watch news and read paper!

Assalammualaikum and Happy peaceful day, people!

There was one long duration time that I avoided myself to watch news or read papers because there were negative issues that happening around compared to the positive one and they were too overwhelmed for me to accept. I still want to believe our world still are safe for us to stay regardless those war attacks, inhumanity among people, bad lifestyles, vandalism and the lists go on and on. I just don't want to feel insecure about our future and be too judgemental about other people too. I still hope, believe and pray that good people and positive vibes are spreading around in this critical time no matter what happen. 

Alhamdulillah, now I am still adjusting myself to be realistic on this matter and I can see what there are a lot of great people are fighting on this inhumane and insane behaviour. Although I try to adapt to follow the current news but I cant help myself to sigh (sigh more often till I felt I turned old faster) when it come to negative news, not to mention how the other people commented or reacted on that issues, so unprofessional. Well, this is life. bad things happen sometime especially when you let your guard down. 

"Send out your good vibes today, The world needs them!"





Peace upon you, people!

Monday, July 17, 2017

Salam Lebaran Syawal 2017

Assalammualaikum dan Salam Aidil Fitri, semua!


Jernihkan diri dengan zikrullah,
Sucikan pekerti dengan syukrulillah,
Cerahkan jiwa dengan cinta Warrahmah,
Serikan diri dengan senyuman terindah,
Seiring dengan Hari Raya Aidil Fitri,
Mohon Maaf zahir dan batin,
Andai mulut terkasar bicara,
Andai perilaku tersilap caturan,
0-0,
Taqoballahu Minna Wa Minkum,
Minal Aidzin Wal Faidzin

Syawal kali kedua sambut tanpa arwah ibu. Sememangnya ketiadaan beliau amat dirasai oleh seluruh ahli keluarga yang dekat atau yang jauh kerana beliau penyambung ukhwah keluarga, tetapi kehidupan perlu diteruskan bagi yang masih hidup dan apa yang arwah ibu buat perlu diteruskan demi kebaikan semua. Al-fatihah buat arwah ibu dan ahli keluarga yang telah pergi meninggal kita. 

 
 Raya ke-empat baru dapat bergambar semua ada kecuali abg ipar

Ayah, sibs and anak2 buah
 
Wefie ngan ayah skali

Theme Raya 2017
"Complete the incomplete"

Notes: There is so many things that I finally realized that happening around what it takes to make things work especially for Raya celebration. It is like a small piece but definitely complete the jigsaw puzzles. I will tell briefly in other entry, Insha Allah 😊✌🏻.

Saturday, June 17, 2017

I am born INDEPENDENT at Heart

Assalammualaikum and a very good evening people!

Did you know that independence in not a wish that is granted. It is something that you are born with. Being independent is far more than simply decisive, strong-headed, and able to manage livelihood at a young age. Independent are those who don’t allow anyone else (but themselves) to ride their minds. 

If you are the rider of your own mind. you might agree with me those related listing points that you are born independent at heart:

  1. Your tastes never influenced by the others
  2. You make your own mistakes and hold no regrets 
  3. You earn your daily bread out of what you want to do, not out of what the society wants you to do
  4. You dream travelling the world on your on terms and money
  5. When people try to manipulate your thought systems, you listen and be like "I don't care!"
  6. You take the fall without worrying about the aftermath
  7. You stand by your own opinion
  8. Somehow, it annoys you a little when somebody helps you without even asking you
  9. You are a fine observer
  10. You always have opinions, but express them only to those you feel are deserving your thoughts (TOTALLY AGREED)
  11. You never show off how independent you are!
  12. Even when your plan backfire, you consider them advantageous
  13. You respect yourself immensely because you know it is You who makes you
  14. You see the world through the eyes of your mind which make you think differently than others
  15. Praises dont always make you dance, and criticisms dont weigh down your wings
  16. Sometimes your strong headedness worries your parents and people who care for you (I am working on this one too to make them dont worry much about me by telling my whereabouts)
  17. You dont abide by worldly rules, you function by your thoughts
  18. You know how to say "no"
  19. You are selective about your relationships
  20. You are strong and realistic
  21. You are not comfortable being with the needy people
  22. You are cool being your own
Being highly independent can scare some people away, but you are not callous or mean, you just know how to get the things you want and deserve. What is so wrong about that?
Pardon us if we are wrong with attitude because we do listen >_<