Wednesday, October 3, 2012

My 1st trial "Tomyam Campak"

Assalammualaikum and happy having your meal, peeps!

Hahaha, saje jek nak pancing kowang-kowang yang diet itu terliur dan batalkan niat berdiet kot tuh.. ngeh ngeh ngeh (evil smile double jerks). Sedap wooo! Siapa yang tak suka kalau dapat makanan free and home-made lagi. Baru jek plan nak try wat carbonara cheese sea-shell, craving pasta kununnya. Pop pop, dapat call ada orang nak antar delivery bolognese sea-shell pasta. Macam cerita Ginnie in the bottle plak kan. Tapi ni tak pakai jin untuk make ur wish come true. Ni version teleport make ypur wih come true. Hahaha. Carbonara cheese next time on schedule kay.

Entah tetiba, tekak ni craving meal yang masam2. Nak buat kimchi soup, stok kimchi dah abes la pulak. So, tomyam jek la terlintas kat kepala otak ni sebab barang-barang beli kat kedai runcit pon ada. Kebetulan ada mushroom tiram banyak lagi. Apa lagi, pakai campak dan campur la semua sekali dalam 1 periuk, tu yang jadi nama TOMYAM CAMPAK tu. Actually, this is my 1st time nak masak tomyam ni. Cara nak buat semua dah ada kat dalam kepala otak ni cuma x de peluang nak praktis jek. 

RESEPI TOMYAM CAMPAK

Bahan-bahan yang kene campak 
(untuk 8-10 orang dewasa makan dalam sukatan 1 periuk nasi 2L)

Perencah tomyam:
2-4 ulas bawang putih ditumbuk
2 labu bawang besar ( kalau nak kuah lag pekat leh guna lebih sikit) ditumbuk
3 sudu cili kering yang dah dikisar (bagi sesiapa yang nak guna terus tomyam paste pon boleh)
4-5 cili padi dibelah dua (kalau nak berapi lagi suka hati kowg la nak tambah)
3 batang serai yang ditumbuk sedikit
(nak letak halia dan lengkuas pon boleh)
5 helai daun limau yang diracik-racik sedikit biar keluar bau dan rasa
5-10 biji air perahan limau kasturi (ikut tahap kemasaman tomyam kowang) 

2 bahagian dada ayam yang di potong kecil 
4 ekor sotong (nak letak udang, fish ball, fish cake pon leh..ikut bajet and selera kowg)
1 batang daun saderi
200g cendawan tiram
1 batang lobak merak dipotong bulat kasar
1 bouquet sebesar tangan kubis bunga
2 labu bawang besar dipotong 6
2 biji tomato dipotong 6

Cara-cara masak

1) Panaskan periuk dan letak minyak sikit jek utk kowg tumis bawang putih, bawang merah, cili kering, cili padi and serai.

2) Masukkan ayam dan sotong dulu, kasi empuk. Yang pakai tomyam paste tu boleh la letak lepas ayam/ sotong dah empuk.

3) Tambah air ikut kelikatan yang kowg nak. Pastu adjust taste tomyam kowg ngan kemasaman limau dan garam. Ada gak yang letak gula untuk adjust taste tomyam tu, terpulang. Ada jugak yang letak tepung jagung untuk kasi kuah tomyam tu pekat sikit, tapi aku tak pakai sebab takut nanti tepung dia. That's why aku pakai bawang besar yang ditumbuh byk sikit. So the originality taste of the tomyam preserve!

4) Then, masuklah sayur yang keras2 dulu mcm carrot, saderi, bawang besar pontong 6 tu dulu. Agak-agak dah lembut baru masuk kan cendawan, kubis bunga and tomato. Dalam 30 seconds kowg dah leh ttp api tu (bagi sesiapa yang duk kolej masak pakai rice cooker mcm aku mmg susah sikit nak control, mesti syr die terlebih masak. So, disarankan lepas carrot, saderi dah masak, kowg switch off trus and cabut pluck rice cooker kowg, after 2 minute bru kowg masukkan tomato, cendawan and kubis bunga tu)

Jeng..jeng..jeng!
It taste quite ok la for the beginner like me. But some compliment sedap though siap mintak resepi (blushing..blushing). I always put some secret ingredients in my cooking which are my love and sincerity. Don't cook when u are in not a good mood or it will affect the taste of ur cooking.
Boleh la melantak. This tomyam can be eaten with rice or mee. Nak ratah macam tu jek macam aku pon no hal la. 

Selamat mencuba. Makan jangan lupa baca BISMILLAH!

No comments:

Post a Comment